Miksi on tärkeää käyttää hengityssuojainta?

Hengityssuojainta tarvitaan silloin, jos ilmassa on epäpuhtauksia. Hengityssuojain estää sinua hengittämästä pölyä, kemikaalihöyryjä tai erilaisia kaasuja. Jos työpaikallasi tarvitaan hengityssuojaimia, työnantaja järjestää käyttöösi oikeanlaiset suojaimet. 

Voit tarvita hengityssuojaimia kotioloissakin. Hengityssuojain on tarpeen esimerkiksi kotia remontoidessa (kuten maalatessa, purkaessa väliseiniä tai laatoituksia ja vaihtaessa yläpohjan eristeitä) tai kanalaa siivotessa. 

Ennen vuotta 2020 kukaan suomalainen ei käyttänyt hengityssuojainta yleisillä paikoilla, vaikka esimerkiksi Bangkokissa, Pekingissä ja Tokiossa niin tehtiinkin. Kun näimme kuvia maskia käyttävistä japanilaisista, ajattelimme heidän suojautuvan niin pakokaasuilta ja ilmansaasteilta. 

Aasiassa on tavattu käyttää hengityssuojainta myös sen takia, ettei tartuttaisi nuhaa toisiin. Esimerkiksi Tokion metroissa voi olla niin täyttä, että siellä voi ottaa torkut seisaaltaan, eikä silti valahda maahan. Niissä oloissa nuhat leviävät – ja koronat, jos ihmiset eivät huolehtisi hengityssuojaimista ja käsi- sekä yskimishygieniasta.

Korona muutti suomalaisten suhtautumisen hengityssuojaimiin. Ei taida olla enää ketään suomalaista, joka ei tietäisi, miksi hengityssuojaimia kannattaa käyttää myös julkisilla paikoilla.

Hengityssuojain estää koronaa leviämistä

Hengityssuojain estää koronaa leviämästä pisaratartuntana ihmisestä toiseen. Hengityssuojain ei ole pomminvarma suoja koronaa vastaan, mutta ehdottomasti parempi kuin ei mitään.

Tyyny ja hengityssuojain

Sinun käyttämäsi hengityssuojain suojaa muita ihmisiä sinun mahdollisesti kantamiltasi taudinaiheuttajilta. Sitä sopii toivoa, että muut olisivat yhtä huomaavaisia ja käyttäisivät hengityssuojainta. 

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Suusta lentää ulos pienenpieniä pisaroita aina kun yskit, puhut, aivastat, laulat, naurat tai kuiskaat. Hengityssuojain estää isoa osaa näistä pisaroista lentelemästä sinne tänne. Yskäisy tai aivastus tulee ulos niin kovalla voimalla, että pisaroita voi sinkoutua läpi maskista. Siksi yskiminen tai aivastaminen pitää hoitaa hihan tai paperinenäliinan avulla – silloinkin, kun päässä on hengityssuojain. 

Koronavirus voi tarttua myös suoran kosketuksen tai sairastuneen koskemien pintojen kautta. Siksi käsiä kannattaa pestä koko ajan, kättelyä ja halailua on hyvä välttää, ja tarvittaessa käteen voi vetää kertakäyttöhanskat.

Muita hyviä tapoja suojautua koronalta ovat vähintään metrin mittaisten turvavälien noudattaminen, yleisötilaisuuksien välttäminen sekä hyvästä ilmanvaihdosta huolehtiminen. Kannattaa siis tuulettaa aina, kun se on mahdollista. 

Voi olla, että nenähengittäminen ja nenän kuivien limakalvojen kosteuttaminenkin ehkäisevät koronan tarttumista.  

Tarkemmat ohjeet tartunnan saamisen estämiseen 

Kuten edellä todettiin, koronan voi saada olemalla yskivän ihmisen lähellä (jos siis köhivällä henkilöllä on koronatartunta). Yskiessä ilmaan lentävät hiukkaset etenevät nopeasti, mutta kulkeutuvat kuitenkin vain noin 1,8 metrin päähän. Jos olet kahden metrin päässä henkilöstä, olet melko turvassa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että hiukkaset laskeutuvat pinnoille – esimerkiksi kasvien lehdille, ovenkahvoille, hissin nappuloilla ja metron kaiteille. Näiltä pinnoilta pisarat voivat tarttua sinuun, jos kosketat ensin hissin nappuloita ja pian tämän jälkeen kasvojasi.

Keskivertoihminen koskettaa suutaan, silmiään ja muita kasvojensa osia 23 kertaa tunnissa! Tällaisesta tavasta on opeteltava eroon, jos tahtoo varmistaa tartunnan välttämisen. Lisäksi on muistettava pestä käsiä ja käyttää käsidesiä. 

Moni käyttää maskia väärin, eikä maski silloin estä koronan leviämistä. Voi olla hyvä idea levittää tietoa maskin käyttämisestä taloyhtiössä, työpaikalla ja harrastusporukoissa. Katso tarkemmat ohjeet verkosta ja järjestä infotilaisuus, tai hanki työpaikan seinille kuvallisia julisteita. 

Olisiko siivouksen tehostaminen parempi tapa kuin hengityssuojaimen käyttö?

Siivousaineet

Siivous on tärkeä työ, mitä ei pidä koskaan laiminlyödä. Siivous ei kuitenkaan estä koronaviruksen leviämistä lainkaan niin hyvin kuin hengityssuojain ja hyvä käsi- sekä yskimishygienia.

Vaikka pinnat olisi desinfioitu minuutti sitten, voit saada tartunnan suoraan ilmasta. Hiukkaset voivat sinkoutua myös maskin läpi, mutta esimerkiksi aivastuksen kohdentaminen nenäliinaan vähentää huomattavasti koronan leviämisriskiä.

Jotta esimerkiksi hissi saataisiin pidettyä täysin vapaana taudinaiheuttajista, tulisi hississä olla koko ajan yksi siivooja, joka pyyhkäisisi nappulat jokaisen painalluksen jälkeen. Toinen vaihtoehto olisi kertakäyttöhanskojen käyttäminen aina nappuloita painaessa. Lisäksi kaikkien tulisi käyttää maskia, pitää taskussaan suurta määrää paperinenäliinoja ja säilyttää 1,8 metrin etäisyys myös hississä. 

Kuulostaa aika hankalalta. Jokaisen täytyykin käyttää maalaisjärkeä miettiessään, mitä kannattaa tehdä. Kotiinkaan ei voi eristäytyä, sillä voi mennä vielä pitkään, ennen kuin koronatilanne helpottaa maailmassa. Maskin (tai visiirin) käyttäminen on yksi helpoimmista tavoista nopeuttaa tätä tavoitetta, joten hengityssuojainta kannattaa käyttää.